Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Βρείτε την ευτυχία σε 8 ημέρες

Η ευτυχία αποτελεί κοινή επιδίωξη όλων των ανθρώπων. Κανείς δεν θέλει να είναι σκυθρωπός και λυπημένος.
Όλοι έχουμε γνωρίσει ανθρώπους που καταφέρνουν να είναι ευτυχισμένοι, ακόμη και εν μέσω κάποιας αγωνιώδους δοκιμασίας στη ζωή τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι δε νιώθουν πόνο, θλίψη ή λύπη - απλά, δεν αφήνουν αυτά τα συναισθήματα να κατακλύσουν την ζωή τους.

Πόσο εύκολο όμως είναι να γίνουμε ευτυχισμένοι?




Επιστημονικές έρευνες δείχνουν λοιπόν ότι μπορούμε να αλλάξουμε το επίπεδο της ευτυχίας μας.
Και είναι εφικτό για όλους μας αν προσπαθήσουμε και έχουμε επιμονή αν και θα μας πάρει 8 ημέρες…Πολύ είναι? Τι λέτε?

Ο Ρόμπερτ Χόλντεν  συγγραφέας πολλών μπεστ σέλλερς για την ευτυχία υποστηρίζει ότι στην πραγματικότητα όλοι είμαστε ευτυχισμένοι, απλώς δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει. Και αυτό γιατί η αντίληψη που έχει ο σύγχρονος άνθρωπος για την ευτυχία είναι σαν κάτι που έρχεται και φεύγει, με αποτέλεσμα το άτομο να μπαίνει σε μια ατελέσφορη, τις περισσότερες φορές, αναζήτηση ερεθισμάτων, τα οποία νομίζει πως θα τον κάνουν ευτυχισμένο.

Ο Χόλντεν σημειώνει ότι λανθασμένα συνδέουμε την ευτυχία με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζούμε, ενώ στην πραγματικότητα η απόκτηση περισσότερων αγαθών δεν εγγυάται την εξασφάλιση της ψυχικής μας ισορροπίας. Σύμφωνα με τον Χόλντεν, το κυνήγι της ευτυχίας κάνει τον άνθρωπο άπληστο και εγωιστή. Αντιθέτως, εκείνος που είναι πραγματικά ευτυχισμένος αισθάνεται την ανάγκη να μοιραστεί το συναίσθημα αυτό με τους αγαπημένους του ανθρώπους. 
Και έτσι ο συγγραφέας έχει δημιουργήσει μια σειρά μαθημάτων που διαρκούν  μόλις 8 ημέρες και περιλαμβάνουν και συνειδητοποίηση αλλά και άσκηση για την κάθε μια μέρα..και στο τέλος βέβαια αυτών των μαθημάτων πρέπει να είμαστε πραγματικά ευτυχισμένοι.
Πάμε λοιπόν να δούμε τι μας λέει στα μαθήματά του ο Χόλντεν…

Μέρα 1η
Ορισμός της αληθινής ευτυχίας.
Ποιος είναι ο δικός σας ορισμός για το τι είναι ευτυχία?
Να θυμάστε να περιλαμβάνετε τον εαυτό σας στον ορισμό αυτόν βέβαια
Σκεφτείτε προσεκτικά τι περιλαμβάνει ο ορισμός αυτός της ευτυχίας γιατί θα επηρεάσει κάθε σημαντική απόφαση της ζωής σας.
Για παράδειγμα αν νομίζετε ότι η ευτυχία δεν είναι κομμάτι του εαυτού σας τότε μετατρέπετε την ευτυχία σε κάτι που αναζητάτε ή σε έναν προορισμό που θέλετε να φτάσετε…
Ενώ αν θεωρήσετε ότι η ευτυχία είναι κομμάτι του εαυτού σας τότε γίνεται πυξίδα, οδηγός και σας βοηθά να ζήσετε μια όμορφη ζωή.

Άσκηση για την 1η μέρα…
Υπάρχει μια τεράστια διαφορά μεταξύ του να ψάχνεις για την ευτυχία και να είσαι χαρούμενος.
Η πρώτη σας αποστολή είναι να προβληματιστείτε  στην ερώτηση: «Πότε εγώ είμαι στην πιο ευτυχισμένη στιγμή μου?»
Πρέπει να προσδιορίσετε τι σας εμπνέει και τι ανάβει την φλόγα της χαράς μέσα σας.
Το να είστε ξεκάθαροι με το τι σας εμπνέει θα βοηθήσει να είστε ξεκάθαροι με τον εαυτό σας, να είστε ειλικρινείς, να κάνετε καλύτερες επιλογές και να έχετε το θάρρος να πείτε ένα μεγάλο ναι σε ότι πραγματικά έχει μεγάλη σημασία για σας στην ζωή. Πείτε λοιπόν ναι στην χαρά σήμερα…

Μέρα 2η
Το συμβόλαιο της ευτυχίας
Σαν παιδιά όλοι είχαμε την εμπειρία της ευτυχίας σαν κάτι φυσικό και εύκολο.
Η ευτυχία ήταν η δική μας αρχική ενέργεια.
Η διάθεση για παιχνίδι ήταν κάτι φυσικό επίσης. Η χαρά ήταν μέσα στο DNA μας.
Στα χρόνια που πέρασαν η προσωπικότητά μας δημιουργεί ένα συμβόλαιο ευτυχίας που είναι γεμάτο από ψευδείς ιδέες και πεποιθήσεις ότι υπάρχει ένα όριο στο πόσο επιτρέπουμε την χαρά στην καθημερινή ζωή μας.
Μερικά παραδείγματα αυτής της κακής σκέψης περιλαμβάνει φόβους όπως: «Το να αισθάνεσαι πολύ ευτυχία είναι εγωιστικό», επίσης πεποιθήσεις χαζές του στυλ: «Πρέπει κάποιος να αξίζει την ευτυχία», και άσχημους κανόνες όπως: «Πρέπει να κερδίσεις την ευτυχία», όπως και αυτοδημιούργητοι νόμοι του στυλ: «Πρέπει να θυσιαστώ για των άλλων την ευτυχία», και βέβαια «δεν είναι καλό να είμαι ευτυχισμένος όταν άλλοι δεν είναι».

Άσκηση για την 2η μέρα…
Το συμβόλαιο της ευτυχίας είναι μεταφορικό…αλλά τα αποτελέσματά του είναι πολύ πραγματικά. Τα καλά νέα είναι ότι μπορούμε να ξαναγράψουμε το συμβόλαιο της ευτυχίας και να δεχθούμε την ευτυχία στην ζωή μας χωρίς όρους.
Η σημερινή μας άσκηση λοιπόν είναι να συμπληρώσουμε την εξής φράση επί 10 φορές:
«Κάτι που περιορίζει την ευτυχία μου είναι…..αυτό ή εκείνο ή το άλλο»…Δεν ξέρω τι είναι για τον καθένα μας…
Μην σκεφτείτε  πολύ. Αφήστε τις απαντήσεις να βγουν ελεύθερα. Αν δεν γράψετε τίποτα απλά προχωρήστε παρακάτω.
Αν όμως συμπληρώσετε 10 φορές την φράση εξετάστε τις απαντήσεις σας προσεκτικά, κοιτάζωντας για κάθε κανόνα, νόμο και φόβο που σε αιχμαλωτίζει και δεν σε αφήνει να προχωρήσεις. Απελευθερώσου και νιώσε την ευτυχία γιατί η ευτυχία είναι ελεύθερη και χωρίς κανόνες.

Μέρα 3η
Επιλέγω την ευτυχία.
Από την ώρα που θα ξυπνήσουμε κάνουμε επιλογές. Οι περισσότερες επιλογές είναι αν πρέπει να κάνουμε μπάνιο ή να ντυθούμε ή να φτιάξουμε πρωινό ή να πιούμε καφέ κανονικό ή ντεκαφεινέ?
Υπάρχει βέβαια και μια άλλη κατηγορία επιλογών οι οποίες είναι επιλογές για τον εαυτό μας όπως το να είμαστε ευτυχισμένοι. Και η ερώτηση είναι η εξής: Από το 0 μέχρι το 10, πόσο ευτυχισμένοι έχουμε αποφασίσει να είμαστε σήμερα? Έχουμε αποφασίσει 5 στα 10, ή 3 στα 10, ή 9 στα 10 ίσως? Εμείς μπορούμε να βάλουμε το νούμερο εκεί που θέλουμε και να αποφασίσουμε πόσο ευτυχισμένοι θα είμαστε.

Άσκηση για την 3η μέρα….
Μερικοί από εμάς κυνηγάμε την ευτυχία ενώ κάποιοι άλλοι την διαλέγουμε. Όλα εξαρτώνται από πόσο χρόνο θέλουμε να χάσουμε. Ας προσπαθήσουμε να βρούμε στο μυαλό μας το μέρος που έχουμε αποφασίσει ότι σήμερα θα είμαστε καλά. Αν είμαστε χαρούμενοι με αυτή την απόφαση απλά σαν άσκηση ας θέσουμε μια πιο θετική στάση εδώ και τώρα και ας κάνουμε την μέρα ακόμα πιο διασκεδαστική από ότι ήταν η αρχική μας πρόθεση. Και αυτομάτως γυρίστε την θετική σας πρόθεση σε δράση κάνοντας 3 πράγματα που κάνουν την καρδιά σας να λάμπει.

Μέρα 4η
Προσέξτε τις ανθυγιεινές θυσίες
Για να είμαστε ευτυχισμένοι χρειάζεται να ξέρουμε την διαφορά μεταξύ υγιούς και μη υγιούς θυσίας.  Υγιής θυσία σημαίνει να παραιτηθούμε από ότι δεν βοηθάει…π.χ. Σταματάμε να λέμε ναι σε όλους, κόβουμε την λίστα με τα πρέπει στην μέση, δεν προσπαθούμε να ευχαριστήσουμε τον κάθε ένα και σταμάταμε να λέμε όχι στις ανάγκες μας.
Μη υγιής ευτυχία είναι όταν θυσιάζουμε την ευτυχία μας, την υγεία μας ή την ακεραιότητά μας για κάτι άλλο. Ο λόγος που αυτός ο τύπος θυσίας είναι τόσο ανθυγιεινός είναι γιατί δεν δουλεύει επί μακρόν ούτε για μας ούτε για κανέναν άλλον.

Άσκηση για την 4η μέρα…
Όταν προσπαθούμε να παραστήσουμε τους μάρτυρες γενικώς χάνουμε.
Ένας τρόπος να μην κάνουμε ανθυγιεινή θυσία είναι να εστιάσουμε στο να πάρουμε. Ναι καλά ακούσατε….στο να πάρουμε. Οι άνθρωποι που μονίμως φροντίζουν τους άλλους τείνουν να είναι περισσότερο καλοί στο να δίνουν από το να παίρνουν, και αυτή η ανισορροπία είναι που οδηγεί αναπόφευκτα στην θυσία, την εξάντληση και την δυστυχία.
Η αποστολή μας λοιπόν σήμερα είναι να είμαστε περισσότερο ανοιχτοί από ότι συνήθως, να αφήσουμε την ζωή να μας υποστηρίξει και να αφήσουμε τους ανθρώπους να μας δώσουν. Το να είμαστε καλοί δέκτες θα μας βοηθήσει περισσότερο να είμαστε πλήρεις..

Μέρα 5η
Ας βάλουμε τον εαυτό μας μπροστά
Είμαστε μια γενιά πολυάσχολη. Η ζωή μπορεί να είναι πιεστική. Η λίστα με τα πρέπει δεν μικραίνει με τίποτα. Αν όμως δεν σταματήσουμε θα αποξενωθούμε από τον πραγματικό μας εαυτό. Ίσως να υποσχόμαστε ότι θα τα βρούμε με τον εαυτό μας σύντομα, αλλά πόσο γρήγορα είναι αυτό το σύντομα? Με το να μην το κάνουμε, χανόμαστε στην καθημερινή ομίχλη και στο τέλος θα καταλήξουμε να είμαστε μια πολύ κακή εκδοχή του εαυτού μας.
Η λαχτάρα του να είμαστε ο εαυτός μας είναι αυτό που θα μας σώσει.
Δεν μπορούμε να μην είμαστε ο εαυτός μας και να είμαστε ευτυχισμένοι. Το να δεσμευθούμε στην ευτυχία είναι το κλειδί να ζήσουμε μια αυθεντική ζωή.

Άσκηση για την 5η μέρα…
Το να παραμελούμε τον εαυτό μας και να είμαστε ευτυχισμένοι δεν συμβαδίζει.
Η σημερινή μας λοιπόν αποστολή είναι να δώσουμε ένα ραντεβού με τον εαυτό μας.
Ας δώσουμε στον εαυτό μας 15 λεπτά να έρθει σε επαφή με εμάς, να του πούμε τα νέα μας, να μιλήσουμε μαζί του και να βάλουμε τον εαυτό μας σε προτεραιότητα. Δεν είναι εγωιστικό πιστέψτε με. Είναι απαραίτητο για τον καθένα μας. Ας συντονιστούμε με τον καλό εαυτό μας. Ας τον ρωτήσουμε τι χρειάζεται αυτή την στιγμή? Ας ψάξουμε να βρούμε τα μηνύματα που μας δίνει το σώμα μας. Ας νιώσουμε πως η καρδιά μας αισθάνεται…και ας ψάξουμε να βρούμε τι μας λέει το σοφό μυαλό μας. Ίσως είναι στιγμή να ζητήσουμε βοήθεια. Η ζωή θα προχωρήσει καλύτερα αν μάθουμε να φερόμαστε στον εαυτό μας όπως του αξίζει…καλύτερα από καλά δηλαδή…
Ημέρα 6η
Το εσωτερικό μας χαμόγελο
«Τον περισσότερο καιρό δεν διασκεδάζω καθόλου και τον υπόλοιπο καιρό δεν βρίσκω καμία διασκέδαση» είχε πει χαριτολογώντας ο Γούντυ Άλεν.
Μερικές φορές η ζωή είναι τόσο πολυάσχολη και απαιτητική που στο τέλος της, θέλουμε περισσότερο να τελειώσει παρά να την απολαύσουμε. Βάζουμε τον αυτόματο πιλότο και ενεργούμε αντί να δημιουργούμε. Μπαίνουμε σε ένα καλούπι. Γίνεται θολή η ζωή. Η βαριά κούραση δε που αισθανόμαστε στο σώμα μας είναι ένα σίγουρο σημάδι ότι θα πρέπει να υπάρχει ένας καλύτερος τρόπος αλλά που να τον βρούμε…

Άσκηση για την 6η μέρα…
Οι μελέτες πάνω στην ευτυχία, μας δείχνουν σταθερά ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που σκοράρουν στα υψηλότερα επίπεδα της ευτυχίας, δεν βιώνουν σημαντικά καλύτερες συνθήκες ζωής από ότι εμείς. Τότε γιατί είναι τόσο ευτυχισμένοι? Μια απάντηση είναι, ότι ξέρουν πώς να απολαύσουν την ζωή τους. Η λέξη απολαμβάνω σημαίνει ότι έχω χαρά για κάτι.
Η σημερινή αποστολή είναι να βρούμε το χαμόγελο μέσα μας υπενθυμίζοντας στον εαυτό μας 1)τι μας δίνει δύναμη, 2) τι αγαπάμε και 3) τι μας εμπνέει.
Μια υπενθύμιση είναι επίσης να θυμηθούμε να απολαύσουμε το θαύμα του ότι ζούμε σήμερα.

Ημέρα 7η
Υπάρχουν δυο στάσεις ζωής που αποδεικνύουν τα αυξημένα επίπεδα της ευτυχίας μας.
Αυτές οι στάσεις είναι η συγχώρεση και η ευγνωμοσύνη. Μερικές φορές για να είμαστε ευτυχισμένοι στην παρούσα στιγμή, πρέπει να απαγκιστρωθούμε από ένα άσχημο παρελθόν. Η συγχώρεση είναι το κλειδί για αποδέσμευση του παρελθόντος και δέσμευση για μια καινούρια ζωή τώρα. Είναι αδύνατον να κουβαλάμε πληγές και να είμαστε ευτυχισμένοι. Δεν μπορούμε να είμαστε θύματα και να είμαστε γεμάτη χαρά. Δεν μπορούμε να παραμελούμε τον εαυτό μας και να αισθανόμαστε πληρότητα. Η συγχώρεση βοηθάει να βρούμε την καρδιά μας πάλι, να είμαστε αληθινοί με τον εαυτό μας και να απελευθερωθούμε από το παρελθόν…

Άσκηση για την 7η ημέρα..
Η άσκηση για σήμερα είναι να κάνουμε πράκτις στην συγχώρεση του εαυτού μας.
Θα δηλώσουμε ότι σήμερα είναι μια μέρα καινούριων ξεκινημάτων και συγχωρούμε εμάς για όλες τις περιπτώσεις που φερθήκαμε χωρίς αγάπη και φροντίδα στον εαυτό μας.
Η συγχώρεση του εαυτού μας είναι το κλειδί για να τον αγαπήσουμε. Είναι το πιο σημαντικό, γιατί είναι αδύνατον να αγαπάμε άλλους και όχι τον εαυτό μας. Επίσης, όσο περισσότερο αγαπάμε τον εαυτό μας τόσο ευκολότερο είναι να μας αγαπήσουν οι άλλοι…Η συγχώρεση είναι το κλειδί για την αγάπη και την ευτυχία.

Ημέρα 8η
Να είμαστε ευγνώμονες
Η ευγνωμοσύνη συχνά αναφέρεται ως ο συντομότερος δρόμος για την ευτυχία.
Πως και έτσι όμως? Πρώτον, η ευγνωμοσύνη μας βοηθάει να θυμόμαστε τι είναι σημαντικό στην ζωή μας. Να θυμόμαστε ότι για να είμαστε ευτυχισμένοι πρέπει να θέλουμε να θυσιάσουμε ότι δεν είναι σημαντικό,  με αυτό που είναι σημαντικό για την ζωή μας. Δεύτερον, η ευγνωμοσύνη μας βοηθάει να είμαστε περισσότερο δεκτικοί και όπως καλά ξέρουμε όταν ο δέκτης είναι έτοιμος τότε το δώρο εμφανίζεται.

Άσκηση για την 8η ημέρα..
Η αποστολή μας για σήμερα είναι να επανεξετάσουμε αυτό το μίνι πρόγραμμα της σειράς «γίνε ευτυχισμένος σε 8 ημέρες» και να κάνουμε μια λίστα με τα 8 αυτά πράγματα που διδαχθήκαμε και τι οφέλη αποκομίσαμε. Επίσης να κάνουμε εξάσκηση στο να είμαστε ευγνώμονες γιατί το θαύμα της ευγνωμοσύνης είναι ότι όσο πιο πολύ κάνεις πράκτις τόσο πιο πολλά πράγματα βρίσκουμε να είμαστε γι΄αυτά ευγνώμονες.


Άρα το δώρο της ευγνωμοσύνης είναι ότι μας βοηθάει να συμμετέχουμε πληρέστερα στην ζωή μας και να παρατηρήσουμε τι ήδη έχουμε. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί στη τελική ανάλυση αυτό που λείπει περισσότερο από την ζωή μας είναι ο πραγματικός μας εαυτός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου