Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Πόρος

Το νησί του Αργοσαρωνικού έχει πανέμορφες παραλίες, οργανωμένες, ιδανικές για θαλάσσια σπορ και καταδύσεις. Ειδικά στις παραλίες στο νότιο πευκόφυτο τμήμα του νησιού, τα πεύκα αγγίζουν την θάλασσα δημιουργώντας ένα μοναδικό τοπίο.


Μοναστήρι
To Μοναστήρι, βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού. Είναι μια ήσυχη και οργανωμένη παραλία με πεντακάθαρα νερά κάτω από τον λόφο που είναι το Μοναστήρι, δίπλα σε πευκόφυτο δάσος.
Η περιοχή προσφέρεται για θαλάσσια σπορ και υποβρύχιο ψάρεμα. Η παραλία διαθέτει ξαπλώστρες, ομπρέλες και μια καντίνα, στην οποία μπορείτε να φάτε κάτι πρόχειρο, να πιείτε τον καφέ σας, παγωτά ή αναψυκτικά, ούζο, κρασί και μπύρες. Έχει συνεχή συγκοινωνία με την πόλη του Πόρου με λεωφορεία, ταξί ή με βαρκούλες. 


Ασκέλι
Μετά το Κανάλι ο παραλιακός δρόμος συνεχίζεται και οδηγεί στο Ασκέλι,που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα ΒΑ του λιμανιού. Το Ασκέλι "βλέπει"στο ανοικτό πέλαγος και είναι κτισμένο αμφιθεατρικά στην πλαγιά ενός πευκόφυτου λόφου με πανοραμική θέα από ψηλά. Υπάρχουν τέσσερις "οφιοειδείς" δρόμοι που ξεκινούν από τον παραλιακό και με διακλαδώσεις διασχίζουν το Ασκέλι, φτάνοντας στην κορυφή του λόφου.

Στο Ασκέλι υπάρχουν μεγάλα ξενοδοχεία, πάνω στην θάλασσα, που διαθέτουν πισίνα, μπαρ και ταβέρνα αλλά και ενοικιαζόμενα δωμάτια ή διαμερίσματα. Πανέμορφα σπίτια, σκαρφαλωμένα στην πλαγιά με έξοχη θέα και πολλή δροσιά για όσους διαθέτουν μεταφορικό μέσο ή έχουν διάθεση να περπατήσουν. 

Νεώρειο
Μετά το γεφυράκι της διώρυγας, αριστερά και προς τα δυτικά ο παραλιακός δρόμος φθάνει στοΜικρο Νεώρειο, μια οργανωμένη όμορφη αμμουδερή παραλία με ομπρέλες, ξαπλώστρες και μια μικρή καντίνα. Τα πεύκα στο Μικρό Νεώρειο φθάνουν μέχρι τη θάλασσα.
Ο δρόμος συνεχίζει και φτάνει στο Μεγάλο Νεώρειο, μια από τις πιο ωραίες αμμουδιές του Πόρου, με τα πεύκα να φθάνουν και εδώ μέχρι την θάλασσα. Εδώ υπάρχουν ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες, supermarket και σχολή για θαλάσσιο σκι. Το Νεώρειο προσφέρεται για οικογενειακό τουρισμό, χαλαρές διακοπές και βρίσκεται απέναντι από την Πελοπόννησο, στον κόλπο του Πόρου. Μπορείτε να περάσετε υπέροχες φεγγαρόλουστες νύχτες δίπλα στην ακρογιαλιά και στα γραφικά ταβερνάκια πάνω στο κύμα.


Αλυκή
Η Αλυκή είναι μια πολύ όμορφη παραλία με αμμουδιά μέσα και έξω, που καταλήγει σε μια μικρή λιμνοθάλασσα. Έχει αβαθή νερά, τα οποία έχουν μπροστά τους το νησάκι Μπούρτζι, στο οποίο μπορεί να φτάσει κάποιος κολυμπώντας. Βρίσκεται στην είσοδο του διαύλου του Πόρου, όπως ερχόμαστε με το flying dolphin από την Ύδρα. Η Αλυκή είναι απέναντι από τον Πόρο, δίπλα στο περίφημο Λεμονοδάσος, μια μεγάλη περιοχή γεμάτη από λεμονιές, πορτοκαλιές και με πολλά νερά και νερόμυλους.
Από ψηλά η θέα που παρουσιάζει το Λεμονοδάσος είναι πανοραμική. Είναι ένα δάσος από λεμονιές και πορτοκαλιές με διάσπαρτες ταβερνούλες.
Είναι το μέρος του Πόρου που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης πολλών διακεκριμένων λογοτεχνών. Η παραλία είναι οργανωμένη και διαθέτει ομπρέλες με ξαπλώστρες, κανό και θαλάσσια ποδήλατα, με το νησάκι Μπούρτζι να παίζει το ρόλο του φυσικού λιμενοβραχίονα. Μπορείτε να πάτε είτε με βαρκούλα από τον Πόρο, είτε οδικώς από τον Γαλατά. 

Κανάλι
Το Κανάλι βρίσκεται μετά το γεφυράκι που ενώνει το Προγυμναστήριο με το Συνοικισμό και έχει το πλεονέκτημα ότι μπορεί να πάει κάποιος σε αυτή με τα ποδιά. Βρίσκεται στη συνέχεια της πόλης, 15 μόλις λεπτά από το κέντρο. Είναι μια πολύ όμορφη, οργανωμένη αμμουδερή παραλία στο βάθος του κόλπου του Ασκελίου. Διαθέτει ταβέρνες πάνω στο κύμα και με θαυμάσια θέα στο ανοικτό πέλαγος, βίλες με ενοικιαζόμενα δωμάτια, αρτοποιεία, super market και mini market για οικογενειακό τουρισμό.

Βαγιωνιά
Η Βαγιωνιά είναι μια οργανωμένη ήσυχη παραλία με άμμο και βότσαλο στα βόρεια του νησιού, προσφέρεται για ήρεμες διακοπές και κάθε είδους ψάρεμα, ειδικά για υποβρύχιο. Βλέπει στο ανοιχτό πέλαγος και είναι απέναντι από την Αίγινα και τον Πειραιά.
Εδώ υπάρχει η βυθισμένη πολιτεία και στο βυθό διακρίνονται ακόμη πλακόστρωτοι δρόμοι και θεμέλια από αρχαίες κατοικίες. Στη Βαγιωνιά πηγαίνετε μονο με δικό σας μεταφορικό μέσο ή με ταξί. Χρονικά απέχει περίπου 25 λεπτά με αυτοκίνητο από το λιμάνι του Πόρου.

 Λιμανάκι της αγάπης
Το Λιμανάκι της Αγάπης ένας πολύ ρομαντικός όρμος, όπου μπορεί κανείς να απολαύσει το πράσινο και τα γαλαζοπράσινα νερά κάνοντας μπάνιο ...κάτω από τα πεύκα!
Είναι oργανωμένη παραλία με ομπρέλες, ξαπλώστρες, τραπεζάκια και μια καντίνα, στην οποία μπορείτε να φάτε κάτι πρόχειρο, να πιείτε τον καφέ σας, παγωτά ή αναψυκτικά, ούζο, κρασί και μπύρες. 
Στον κολπίσκο ελλιμενίζονται αρκετές φορές μικρά και μεγάλα σκάφη που του προσθέτουν επιπλέον αίγλη. Το Λιμανάκι της Αγάπης έχει συνεχή συγκοινωνία με την πόλη του Πόρου 
με λεωφορεία και ταξί.

Ρωσικός Ναύσταθμος
Ο Ρωσικός Ναύσταθμος ένας όμορφος και γραφικός όρμος, που έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικά διατηρητέο μνημείο, λόγω του μεγάλου αρχιτεκτονικού και ιστορικού ενδιαφέροντος.
Απέναντί τους υπάρχει το νησάκι Δασκαλιό με το γραφικό εκκλησάκι.
Στη συνέχεια βρίσκεται ο Γερολιμένας μια απόμερη παραλία με βότσαλα, που έχει απέναντι τη βραχονησίδα Πέτρα. Αξέχαστες είναι οι συναυλίες που δίνονται κάθε καλοκαίρι στο Ρωσικό Ναύσταθμο δίπλα στη θάλασσα. Έχει συνεχή συγκοινωνία με την πόλη του Πόρου
με λεωφορεία και ταξί.

tips
* Πώς θα πάτε στον Πόρο
- Με φέρι μποτ από Πειραιά, σε 2 ώρες και 30 λεπτά.
- Με ιπτάμενο δελφίνι από Πειραιά, σε 1 ώρα ή με flying cat σε 1 ώρα και 20 λεπτά.
- Με λεωφορείο ή αυτοκίνητο από τον Γαλατά στην Πελοπόννησο. Από τον Γαλατά αναχωρούν βάρκες για Πόρο σε 5 λεπτά και φέρι μποτ που μεταφέρει και αυτοκίνητα. 
* Διοργανώνονται ημερήσιες εκδρομές με πούλμαν για τις Μυκήνες και το Ναύπλιο. Τον Ιούλιο & Αύγουστο διοργανώνονται εκδρομές για το φεστιβάλ της Επιδαύρου.

Το νησί συνδέεται ακτοπλοϊκώς με την Αίγινα, τα Μέθανα, την Ύδρα, τις Σπέτσες το Πόρτο Χέλι και την Ερμιόνη. Η ιδανική τοποθεσία του Πόρου προσφέρεται για ημερήσιες εκδρομές σε αυτές τις περιοχές. Μπορείτε να φύγετε το πρωί στις 09:00 με το flying dolphin που έρχεται από τον Πειραιά και να επισκεφθείτε ένα από τα κοντινά νησιά Ύδρα - Σπέτσες - Πόρτο Χέλι - Ερμιόνη, και να επιστρέψετε στον Πόρο με το βραδινό  flying dolphin.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου