Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Κάντε πάντα ερωτήσεις. Μείνετε περίεργοι.

Αποθέωση και ένα σπουδαίο βραβείο για την Τζέιν Φόντα πριν από μερικούς μήνες....Η σχέση της Αμερικανίδας ηθοποιού με το Χόλιγουντ δεν ήταν πάντα ρόδινη, αλλά η βραδιά που διοργάνωσε το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου για να την τιμήσει για το σύνολο της καριέρας της ήταν γεμάτο αγάπη, νοσταλγία και πολλούς σταρ.

Η καριέρα της 77χρονης Φόντα διατρέχει 50 χρόνια και δεκάδες ταινίες, ενώ, εκτός από ηθοποιός, υπήρξε πολιτική και κοινωνική ακτιβίστρια και φεμινίστρια, φιλάνθρωπος, και γκουρού της γυμναστικής.
Το Χόλιγουντ - και η κοινή γνώμη των ΗΠΑ γενικότερα - δεν μπορούσαν πάντα να συμφιλιώσουν την εικόνα της ταλαντούχου ηθοποιού (και κόρης του θρύλου Χένρι Φόντα) με την εικόνα της εμπρηστικής πολιτικοποιημένης γυναίκας, και η δημόσια εικόνα της στιγματίστηκε πολλές φορές χάρη στις (αριστερών φρονημάτων) δηλώσεις και κινήσεις της, όπως η αμφιλεγόμενη εναντίωσή της στο πόλεμο του Βιετνάμ.
Η ταραχώδης της πορεία και τα πολλά της επιτεύγματα ήταν στο επίκεντρο της τελετής του Αμερικανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου (AFI), που την πρόσθεσε στη λίστα των 42 ανδρών και γυναικών που έχουν τιμηθεί για το σύνολο της κινηματογραφικής καριέρας τους.
Η Φόντα, που μοιράστηκε το τραπέζι της με τον αδερφό της, Πίτερ Φόντα και τον γιο της, Τρόι Γκάριτι, παρακολούθησε, πότε με γέλιο και πότε με συγκίνηση, την τελετή, που περιελάμβανε λόγους από φίλους και συνεργάτες και κλιπ από την καριέρα της στο σινεμά (από το «Ξυπόλυτοι στο Πάρκο» με συμπρωταγωνιστή τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ και το «Σκοτώνουν τα Άλογα Όταν Γεράσουν», και από την σέξι «Μπαρμπαρέλα» ως το «Όλα Πάνε Καλά» του Ζαν-Λικ Γκοντάρ, και φυσικά την βραβευμένη με Όσκαρ ερμηνεία της στο «Klute» του Άλαν Πάκουλα).
Ανάμεσα στους διάσημους καλεσμένους ήταν οι ηθοποιοί Μέριλ Στριπ, Σάλι Φιλντ, Λίλι Τόμλιν, Μόργκαν Φρίμαν, Σάντρα Μπούλοκ, Κάμερον Ντίαζ, Μάικλ Ντάγκλας και Κάθριν Ζέτα-Τζόουνς, Ντάιαν Λέιν, οι σκηνοθέτες Μελ Μπρουκς, Ντέιβιντ Ο'Ράσελ και Νικόλ Χολοφσένερ, και ο επικεφαλής της Dreamworks Animation, Τζέφρι Κάτζενμπεργκ.
Στον απολαυστικό της λόγο, η Μέριλ Στριπ μίλησε για την φιλία της με την Φόντα, η οποία ξεκίνησε στο σετ του «Julia» το 1977, την πρώτη κινηματογραφική εμφάνιση της Στριπ. «Ήταν απίστευτα όμορφη. Ήταν σε μια σχεδόν γατίσια επιφυλακή σε ό,τι υπήρχε κοντά της, το οποίο σε έκανε να αισθάνεσαι δέος. Αισθανόμουν σαν ένα άχαρο κοριτσόπουλο από το Νιου Τζέρσι, που είμαι.
Με έκανε να νιώθω φανταστικά, παρόλο που ήμουν ένας μικρός ρόλος. Όταν τελειώσαμε την ταινία, έμαθα ότι γύρισε στην Καλιφόρνια και μίλησε για μένα και άνοιξε περισσότερες πόρτες για μένα απ' ό,τι μπορώ να φανταστώ.»
Η συμπρωταγωνίστριά της στο «9 με 5», Λίλι Τόμλιν, μίλησε για το σεξ απίλ της Φόντα: «Είναι ακόμη υπέροχη, μάλλον λόγω θεϊκής παρέμβασης. Ζει και μαθαίνει και δημιουργεί και ωριμάζει περισσότερο από όλους μας. Εδώ και τόσα χρόνια είναι πιο περιπετειώδης σεξουαλικά από οποιονδήποτε άλλο σε αυτό το δωμάτιο - και, κοιτώντας γύρω στο δωμάτιο, αυτό λέει πολλά.»
Μετά από ένα παρατεταμένο χειροκρότημα από τους καλεσμένους, η Φόντα ανέβηκε στη σκηνή και παρέλαβε το βραβείο της από τον Μάικλ Ντάγκλας. «Σκέφτομαι τη λίστα των εξαιρετικών ανθρώπων που έχουν λάβει την τιμή αυτή», είπε η Φόντα, «και χαίρομαι πραγματικά που είμαι στην παρέα τους, και που μπορώ να προσθέσω ακόμη ένα γυναικείο όνομα στη λίστα [σ.σ. είναι μόλις η όγδοη γυναίκα που κερδίζει την τιμή αυτή, στα 42 χρόνια του θεσμού].
Δούλεψα με πολλές αληθινές ιδιοφυίες. Τόσοι από αυτούς έχουν πια φύγει και το μόνο που σκέφτομαι είναι γιατί δεν τους έκανα περισσότερες ερωτήσεις. Κάντε πάντα ερωτήσεις. Μείνετε περίεργοι. Είναι πολύ πιο σημαντικό να διατηρείς το ενδιαφέρον σου από το να είσαι ενδιαφέρων εσύ ο ίδιος.»
Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου κάθε χρόνο τιμά έναν/μία καλλιτέχνη από το χώρο του σινεμά για το σύνολο της προσφοράς του/της στην έβδομη τέχνη.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου